Spørsmål & svar

Hvilke fylker/kommuner er med på årets Sommerles?
Alle bibliotek som deltar på Sommerles står oppført i listen under. Er ikke din kommune med på Sommerles i år? Kanskje blir den med til neste år - spør på biblioteket ditt!

Hva er Sommerles?
Sommerles er en lesekampanje for barn i 1.-7. klasse. Målet er å lese så mye som mulig i løpet av kampanjeperioden (1. juni - 31. august) og å samle XP (poeng).

Deltakerne kan vinne både digitale troféer og små premier som hentes på biblioteket.
Hvem kan delta?
Alle barn i 1.-7. klasse i deltakerkommunene i Sommerles 2021, er velkomne til å være med. Hvis du begynner i 1. klasse til høsten eller nettopp er ferdig med 7. klasse, kan du også delta.
Hvordan registrerer jeg meg på Sommerles?
For å registrere deg, går du inn på ny bruker, leser brukeravtalen sammen med foreldre/foresatte og godkjenner. Du må fylle inn e-postadressen til en av dine foreldre/foresatte for å delta. Når du har registrert deg, vil dere motta en bekreftelse på e-post om at du er registrert. Velg ditt bibliotek og fyll inn ditt eller en av dine foreldre/foresatte sitt lånenummer. Hvis dere ikke har lånekort, kan dere få det på biblioteket.
Har du ikke lånernummer?
Det beste er å kontakte det lokale biblioteket ditt for å få ordnet et lånekort. I første omgang går det an å fylle inn "0" i lånernummerfeltet. Du kan endre det på Endre profil når du har fått et lånekort med lånernummer.
Hvordan får jeg premier?
Du kan hente premier på biblioteket når du har nådd et visst level. Den første premien kan du hente når du har kommet til level 10, den neste på level 20 og den siste premien på level 30. Det er maks tre premier til hver. Du får beskjed når du har nok XP til å hente en premie.
Hva kan jeg lese?
Du kan lese hva som helst av bøker! Du kan også lytte til lydbøker eller bli lest for av mamma, pappa eller noen andre som er flinke til å lese. Hvis du vil ha lesetips er det bare å ta en tur til biblioteket og spørre de som jobber der. De er kjempeflinke til å finne bøker til deg!

Det som ikke godkjennes på Sommerles er aviser (med unntak av Aftenposten jr.), oppslagsverk (som for eksempel leksikon og atlas), blader (for eksempel Julia, Wendy, Bamse og Donald) og podcaster. Ellers er det lov å registrere alt av pocket-bøker og bøker med tekst, bilde eller tegneserier!

Du kan lese bøker på andre språk enn norsk også. Det er ikke så mange utenlandske bøker i bokdatabasen, men de kan legges inn manuelt og godkjennes av en bibliotekar.

Leter du etter en god bok? Ta en titt innom boksok.no for å finne gode bøker, helt enkelt.
Vanskelig å lese?
Hvis du syns det er vanskelig å lese mye, kan du lytte til lydbøker, bli lest for eller lese sammen med noen andre. På boksok.no kan du finne gode bøker, helt enkelt. Du finner mange forskjellige lydbøker på ditt lokale bibliotek.

Visste du at det finnes et eget bibliotek med lydbøker for alle som strever med å lese? NLB har tusenvis av populære og aktuelle lydbøker for barn og ungdom. Det er gratis å låne, og med appen 'Lydhør' kan du lytte med mobil og nettbrett. Besøk www.nlb.no og finn ut mer. Der får du også boktips og oversikt over de nyeste lydbøkene.
Hva er en avatar?
En avatar er en figur du velger for å representere deg på nettsiden. På Sommerles er mange av avatarene figurer og objekter fra norrøn mytologi. Du kan endre din avatar når som helst, ved å klikke på skjoldet ved siden av “Hei [Ditt brukernavn]” øverst på siden. Da vil du se profilsiden din med oversikt over alle troféene dine. Om du har fått en avatar, er det en "Vis"-knapp på troféet, som du kan klikke på. Et pop up-vindu vises, der du kan trykke "Velg avatar".
Hva er et trofé?
Et trofé er en digital utmerkelse som du får ved å registrere bøker, løse oppgaver osv. Hvert trofé er ledsaget av en avatar som du kan velge å bruke til å representere deg på profilsiden.
Hvordan kan jeg få XP (poeng) og komme til et høyere level (nivå)?
På sommerles.no får du XP ved å lese/lytte til bøker og registrere dem, løse oppgaver knyttet til Sommerles-fortellingen og ved å skrive inn kodeord som du henter på biblioteket.

Nettsted

Jeg har glemt brukernavn eller passord
Glemt brukernavn: Fyll inn e-posten din her for å få tilsendt brukernavnet som er knyttet til din e-post.
Glemt passord: Fyll inn brukernavn her for å få tilsendt en lenke på e-post, til å endre passordet. Du kan også endre passordet inne på "Min profil".
Hvordan sletter jeg kontoen min på Sommerles?
Hvis du ønsker å slette kontoen din kan du sende en e-post til [email protected] fra samme e-postadresse som kontoen din ble opprettet fra. Oppgi brukernavnet du ønsker at vi skal slette. Når du har bekreftet at kontoen skal slettes, vil all informasjon lagret på kontoen bli slettet.
Hvordan eksportere data fra Sommerles-kontoen min?
Om du ønsker å laste ned lesedataene dine fra Sommerles, gå inn på "Min profil" og velg "CSV" eller "Print". Om du velger "Print" vil du få en PDF med all din lesehistorikk og data på Sommerles.

Lær mer om Sommerles på altom.sommerles.no